София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задълженията на болниците прехвърлят 500 милиона лева

Варианти за решение на проблема

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Болничните заведения в България са в тежко финансово положение. Дълговете им се равняват на повече от 500 милиона лева. В Ловеч и Враца вече се работи по въпроса за "оздравителни" планове. През следващата седмица се очаква да бъде направена подобна стъпка и в Националната кардиологична болница, съобщи във Варна здравният министър Кирил Ананиев. Той допълни че вариантите за решение не се предвижда да доведат до резки промени в здравеопазването. Според него вече има два готови проекта, но продължава да се работи и върху още. Ананиев уверява, че за пациентите, които не са здравноосигурени, ще се създаде фонд, поемащ тези разходи.


Следващата седмица министерството вече трябва да бъде готово с общите правила за финансово управление и контрол на държавните болници. Здравният министър заяви, че общините също са предложени да участват в прилагането на новите правила. До края на тази година проектът за национална електронна система се предвижда да бъде готов. Дълговете на Здравната каса към чуждестранни партньори са изчислени на 133 милиона лева. Ананиев твърди, че 73 милиона от тях ще бъдат поети от бюджета на НЗОК още същата година. За останалата сума се водят преговори за разсрочено плащане.