София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

125 години от рождението на Дан Колов честват в родното му село Сенник

Дан Колов и до днес е смятан за най-великия борец на всички времена, наричан "Кинг Конг", "Кралят на кеча" и "Балканският лъв", той е легенда в бойните изкуства

7 годиниДруги 4 Телевизия Евроком

На 28 октомври 2017 г. (събота) в севлиевското село Сенник ще започнат честванията по повод 125-та годишна от рождението на един от най-великите български спортисти за всички времена – легендата Дан Колов. От 10:00 ч. пред паметника на Дан Колов ще бъде отслужена панихида в негова памет и ще бъдат положени венци и цветя. Предвидено е и посещение в дома-музей на бореца.
Дан Колов – Дончо Колев Данев е роден на 27 декември 1892 година в село Сенник,  Севлиево. Той е едва на 4 години, когато баща му умира. През 1905 година на 13-годишна възраст заминава в Унгария на работа. През 1909 година Дончо се среща с прочутия български борец Никола Петров, който го съветва да замине за Америка.
Така на 17-годишна възраст заминава за Съединените щати, където започва работа по строежа на железопътни релси и бързо добива известност със своята невероятна физическа сила. Между работниците се организират борби, в които българинът побеждава всички съперници.
Скоро е забелязан от американския цирк „Виктория“, където директорът на цирка кани хора от публиката да премерят сили с известния борец Джеф Лоурънс – Циклопа. Дончо тръшва 106-килограмовия Лоурънс и от този момент става звездата „Дан Колоф“, който побеждава десетки известни борци-кечисти – Збишко Циганевич, Джак Ширей, наричан „човекът светкавица, Руди Дусек и много други. Дан Колоф е единственият борец печелил два пъти „Диамантеният пояс“ за световен шампион тежка категория при професионалистите. В цялата си кариера има над две хиляди официални срещи, като губи само три от тях.
В Токио излиза срещу непобедения идол на японската борба „Джики Хигин – Удушвача“, а на двубоя присъства самият японски император. Дан Колов побеждава, а Япония е потопена в скръб.
През 1933 година в Париж българинът побеждава европейския, световен и олимпийски шампион Анри Деглан – „човекът с хиляда хватки“. Тогава получава първия си „Диамантен пояс“, а мачът се предава директно по радиото в десетки страни.
Следва покана за участие в холивудски филм с хонорар от 24 милиона лева, но отказва, а единственият филм, в който се съгласява да участва е „Под Игото“, който за съжаление остава недовършен.
Следват победи в Австралия, Нова Зеландия, Африка и Азия, срещу прочути тибетски майстори на бойните изкуства.
През 1935 година се завръща в България, където е посрещнат като герой. В Севлиево му предложили файтон да го закара до родното му село Сенник, но той отговаря „Пеш съм излязъл, пеш ще се върна.
Почти цялото му състояние отива за благотворителност. Дава половин милион лева за закупуването на самолет за българските пощи, както и десетки хиляди на студенти, деца и бедни хора.
Получавал е предложения да смени българското си гражданство с американско, на които отговаря: „Чувствам се силен, защото съм българин.
Умира на 48 години през 1940-а от туберкулоза. Погребват го с лице срещу Балкана, умишлено – планина срещу планина.
Дан Колов и до днес е смятан за най-великия борец на всички времена, наричан "Кинг Конг", "Кралят на кеча" и "Балканският лъв", той е легенда в бойните изкуства.