София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветан Соколов: България се обединява и мобилизира в трудни ситуации

Вярвам, че момчетата ще се представят на ниво, България не остъпва на останалите

6 годиниВолейбол 1 Телевизия Евроком

Българският национален  диагонал и играч на италианския Кучине Лубе Чивитанова Цветан Соколов, който ще бъде извън игра 6 месеца, и ще пропусне Лигата на нациите и Световното първенство, поради сериозна травма, говори специално за Евроком. Той заяви, че има леко разочарование у него от второто място в Шампионската лига, където той и Кучине Лубе станаха втори след загуба от тима на Зенит Казан (Русия).

''Беше въпрос на шанс и чувстам, че се развивам и вървя нагоре с екипа на Лубе, когато съм здрав и мога да играя, разбира се. Печелил съм два финала в Шампионската лига с екипа на друг италиански отбор – Тренто, но сега съм по-удовлетворен от себе си, тъй като тогава бях предимно на резервната скамейка.

Настоящият ми клуб е доволен от участието ни във финалите на Италия – Първенство, Купа, Суперкупа. Достигнахме и финал в Шампионската лига.

За съжаление, пропускам Лигата на нациите и Световното първенство, но съм оптимист относно българското участие. Неведнъж България е показвала изключителни резултати именно в трудни моменти. Макар, че не само аз съм контузен, неприятностите сплотяват колектива и съответно отбора. Той, от своя страна, е съставен и от по-млади волейболисти. Вярвам, че родното първенство, което се засили последната година, ражда големи таланти, и че България е школа, въпреки, че там, където играя от 12 години - Италия, възможностите са по-добри. Става въпрос за чисто финансовите. В България състезателите  не тренират при по-лоши треньори. В Италия има и разлика в тактиката, волейболният стил на игра просто е по-различен. Мисля, че българското първенство е по-оспорвано сега, отколкото допреди само няколко години, има развитие, Нефтохимик и Монтана са само част от прогресиращите отбори. Не изключвам български играчи от чужбина да се върнат и играят в Суперлигата.