Гледай
на живо

Тайсън Фюри се завърна с победа

Така Фюри записа 26-ата си победа, а през цялото време на ринга не изглеждаше сякаш взима насериозно предизвикателството "Сефери" и с минимален разход както на усилия, така и на демонстрация на класа, постигна целта си

Тайсън Фюри се завърна с победа

Тайсън Фюри (вече 26-0, 18 КО)направи дългоочакваното си завръщане на ринга срещу албанеца Сефер Сефери (23-2, 21 КО) на галавечер в Манчестър. Бившият световен шампион в тежка категория очаквано лесно преодоля съпротивата на неравностойния си противник и след като в края на четвъртия рунд го засипа с десни ъперкъти, Сефери се отказа доброволно от продължаване. Така Фюри записа 26-ата си победа, а през цялото време на ринга не изглеждаше сякаш взима насериозно предизвикателството "Сефери" и с минимален разход както на усилия, така и на демонстрация на класа, постигна целта си.
ПЪРВИ РУНД
Двамата се целунаха в устите преди началото на двубоя. Фюри разпери ръце в самото начало, за да покаже огромния си аванс в разтега и във височината (26 см), като двамата измерваха дистанцията помежду си в първата минута, като изненадващо Сефери пробва първи атака с дясно кроше в главата на опонента си. Англичанинът му подсказваше с жестове, че го преценява и го приканва да бъде активен, докато контролира позицията на двамата и дори на момент танцува в средата на ринга. Екшънът почти липсваше от страна на Фюри, с изключение на няколко измерващи леви прави, но той притискаше Сефери на няколко пъти до въжетата. В самия край на рунда пък Фюри отправи отличен ляв ъперкът и го комбинира с дясно кроше.
ВТОРИ РУНД
Фюри изглеждаше по-сериозен в началото на втория рунд и записа попадения с две десни и едно ляво кроше, но Сефери не изглеждаше изплашен и също опита с ляво кроше да намери главата на по-високия си съперник. След поредните секунди на липса на действие и приканващи жестове от страна на Фюри той получи ляво кроше в брадичката, но не бе видимо разтърсен, само че бе принуден да компенсира с повече агресия. Двамата в края на рунда бяха разсеяни от масов бой на фенове непосредствено до ринга и практически боксирането липсваше.
ТРЕДИ РУНД
Сефери пробва отново да изненада рано Фюри с дясно кроше, но после англичанинът нанесе повече поражения на съперника си с десен прав. Ново дясно кроше на албанеца съвсем започна да създава впечатление, че Фюри или е разсеян в защита, или никак не взима опонента си насериозно. Пъргавият албанец разчиташе на много повече движение в този рунд и се опазваше от някакви сериозни настъпи, но 50 секунди преди края Фюри уцели с тежък десен ъперкът. 206-сантиметровият англичанин вкара още две десни крошета, като за първи път в мача търсеше комбинации, за да притесни Сефери.
ЧЕТВЪРТИ РУНД
Въпреки тежките мигове в края на предната част, албанецът пак почна по-агресивно новия рунд с дясно кроше, а Фюри свали главата си, за да стане на неговото равнище. Постепенно обаче англичанинът загради успешно противника си и го наказа с десни крошета през защитата му, като Сефери изглеждаше, че усеща ударите в главата си. Фюри не се занимаваше да вдига гарда си в края на рунда и единствено търсеше десни ъперкъти, които му се получаваха отлично и ефективно. Трябва да се отбележи, че едно ляво кроше на Сефери поразтърси бившия световен шампион.
Точно преди началото на петия рунд албанецът отказа да продължи мача и така след 12 минути на ринга Фюри постигна 26-ата победа в кариерата си.
Това е първият мач на Фюри от около две години и половина, след като за последно се боксира през ноември 2015 година, когато шокира спортния свят с успеха с единодушно съдийско решение срещу Владимир Кличко и отне титлите на великия украинец във версии IBF, WBA и WBO. След това феновете знаят за печално известните му проблеми с алкохола, наднорменото тегло, депресията, наркотиците и положителните допинг проби, които доведоха до разжалването му като световен шампион и заубата на професионален лиценз.

Като габарити Фюри няма място за сравнение със Сефери, за когото това бе едва втори мач в тежка категория - другият е 10-рундов през 2016-а срещу Мануел Чар, а той допуска единствената си предишна загуба с единодушно съдийско решение.
На официалния кантар 29-годишният Фюри тежеше 125.1 кг, което е най-високото тегло в кариерата му, а 39-годишният му съперник Сефери бе с цели почти 30 кг по-лек - 95,3 кг. Също така албанецът е висок 180 см, а Фюри е 206, като очевидната разлика си пролича именно на кантара, когато англичанинът дори вдигна на ръце противника си.
Предишното най-високо тегло в кариерата на Фюри бе 124.3 кг, когато победи младока Джоуи Ейбъл през февруари 2014-а с нокаут в четвърти рунд. Когато победи Кличко, Фюри тежеше само 112 кг и не е ясно дали ще успее отново да ги стигне. Сефери трябва да играе ролята на боксова круша за този мач, като 21 нокаута във визитката му може и да изглеждат внушително, но само петима от опонентите му са били с положителен баланс, а и всичките му победи са в полутежка категория.

Фюри отдавна не е световен шампион, но е последният засега линеен шампион в тежката категория, защото е победител актуален носител на поясите, за да стигне върха, а не е разчитал на овакантена титла поради наказание или отказване на носителя й.Историята показва, че всеки завръщащ се след годишно отсъствие шампион не блести толкова ярко, както преди, но никой не е правил завръщането си срещу такъв неравностоен опонент. Когато Мохамед Али се завърна от тригодишна пауза през 1970-а, той се изправи срещу същински представител на тежка категория като Джери Куори. Да, Джордж Формън си избра за противник младока Стив Зуски, но след цели 10 години извън ринга. 4-годишната "отпуска" на Майк Тайсън пък бе прекратена с дуел срещу едрия Питър Макнийли. Витали Кличко отсъства 4 години заради контузии и се завърна срещу познатия в България Самюел Питър, който по това време бе шампион на Световния боксов съвет.