София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Двукратният световен шампион по колоездене Шейн Пъркинс вече ще се състезава за Русия

Роденият в Мелбърн 30-годишен Пъркинс спечели бронз в спринта за Австралия на Игрите в Лондон 2012, но беше оставен извън състава за Олимпиадата в Рио 2016, заради което поиска да смени националността си

7 годиниДруги 1 Телевизия Евроком

Двукратният световен шампион по колоездене на писта Шейн Пъркинс (Австралия) получи зелена светлина за руско гражданство от президента Владимир Путин и ще може да се състезава за новата си родина на Олимпийските игри в Токио 2020. 

Роденият в Мелбърн 30-годишен Пъркинс спечели бронз в спринта за Австралия на Игрите в Лондон 2012, но беше оставен извън състава за Олимпиадата в Рио 2016, заради което поиска да смени националността си. 

"Президентът разреши да дадем руско гражданство на Шейн Алан Пъркинс", се казва в официално съобщение от Кремъл. Пърникс веднага след това публикува своя снимка в "Туитър" с руските цветове на велосипеда си. 

"В момента аз съм най-развълнуваният човек в света! Вече мога да сбъдна мечтата си!", написа австралиецът. Пъркинс е добър приятел с действащия световен шампион в спринта Денис Дмитриев от Русия, който взе бронз в Рио 2016 в коронната си дисциплина. Той реши да кандидатства за руско гражданство, след като беше изключен от програмата за високи спортни постижения на Австралия.