София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Барса катастрофира – даде второто място на Жирона и титлата на Реал

Жирона взе квота за Шампионска лига

14 дниФутбол 16 Симеон Кисьов

Барселона загуби тежко с 2:4 гостуването си на Жирона от 34-тия кръг на Ла Лига. След поражението "блаугранас" сдадоха второто място, а Реал Мадрид официално е новият шампион на Испания за 36-и път в своята история.

Барса е трети със 73 точки, на една зад днешния си съперник Жирона, който си гарантира квота за Шампионска лига. Четири кръга преди края Реал е недостижим на върха в 87.

Головете за изключително ценния успех на Жирона вкараха Артьом Довбик, Мигел Гутиерес и Порту, като последният се разписа на два пъти. За гостите точни бяха Андреас Кристенсен и Роберт Левандовски от дузпа.

Мачът започна чудесно за Барселона, който излезе напред в резултата в 3-тата минута. Андреас Кристенсен шокира с отиграване в атака. Централният бранител, който е използван като опорен халф, овладя на гърди подаване на Ламин Ямал и стреля още преди топката да е тупнала. Така гостите поведоха.

Секунди по-късно обаче допуснаха изравняване. Иван Мартин беше изведен в наказателното поле. Той успя да залъже Роналд Араухо и центрира меко към Довбик, който вкара с глава от близко разстояние.

В 33-тата минута късметът покри Жирона. Илкай Гюндоган беше намерен в наказателното поле, но ударът му се отби от напречната греда.

В края на първата част Ламин Ямал беше фаулиран в наказателното поле от противников защитник. Съдията Алехандро Ернандес първоначално подмина ситуацията, но промени решението си след преразглеждане с ВАР. Зад топката застана Роберт Левандовски, който прати вратаря в противоположния ъгъл – 2:1 в полза на Барса.

През втората част домакините рязко вдигнаха оборотите и достигнаха до обрат. В 65-ата минута Довбик комбинира с Порту, който от близко разстояние не пропусна да накаже "блаугранас" – 2:2.

Само три минути по-късно Мигел Гутиерес беше оставен непокрит в наказателното поле на Барса. Неговият удар от близко разстояние рикошира в крака на бранител и Марк-Андре тер Стеген нямаше шанс да се намеси.

Четвърт час преди изтичането на редовното време Порту сложи точка на спора с феноменален гол. Той стреля от движение и матира германския страж на Барса.

До края Жирона беше по-близо до пети гол в мрежата на Тер Стеген, отколкото Барселона до възвръщане в двубоя.

В добавеното време удар на Довбик беше изчистен точно пред голлинията. Секунди по-късно Тер Стеген направи блестящо спасяване, спирайки Янхел Ерера.