София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ДАНС и МОН обсъждат защо има изтичане на отговори на матурата

Министърът обясни, че затова е направена матурата на отделни модули

20 дниОбщество 41 Васил Василев

Теч на отговорите от първия модул на матурата по БЕЛ днес. Това стана ясно от брифинг на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков.

В тази връзка МОН ще сезира ДАНС и полицията да се направи разследване за това откъде е дошъл течът. Цоков отговори на въпрос докога изпълнителната власт ще толерира порочната практика 15 минути след започването на матурата да има теч на информация по модули.

Министърът обясни, че затова е направена матурата на отделни модули, защото това, което е получено като теч на информация е само по първия модул от матурата. "Аз не казвам, че е нормално, но течът не е от МОН. В днешния ден имаше много хакерски атаки в министерството и до 14 ч. нямаше интернет, отчете проф. Цоков.

МОН заедно с ДАНС и полицията ще направят пълно разследване как е получен течът и как са излезли отговорите за първия модул на матурата.