София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Германия: Новото македонско правителство трябва да спазва Преспанското споразумение

''Искаме да работим заедно, за да направим нашия Съюз още по-силен''

20 дниОбщество 12 Кристияна Стефанова

Посланикът на Германия в Скопие Петра Дрекслер призова Северна Македония да спазва международното право, включително Споразумението от Преспа с Гърция.

„Договорът от Преспа е валидно обвързващо споразумение според международното право. Много е важно бъдещето правителство (на РСМ) да спазва договореностите, за да се позиционира като надежден партньор в международната общност", каза Дрекслер в интервю за МРТ.

Дипломатът подчерта, че мястото на страната е в Европейския съюз.

"Северна Македония, държавите от Западните Балкани, принадлежат към ЕС. Ние не искаме и не можем да си позволим сиви зони в Европа. Искаме да работим заедно, за да направим нашия Съюз още по-силен“, посочи Петра Дрекслер.

БГНЕС припомня, че на 12 май новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония и предизвика дипломатически скандал, нарушавайки Преспанското споразумение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС