София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Португалия обърна Чехия с автогол и късно попадение

Франсиско Консейсао герой за иберийците в исторически мач за Роналдо

8 дниФутбол 5 Симеон Кисьов

Португалия обърна трудно Чехия с 2:1 в четвъртата им среща на европейски първенства след 1996, 2008 и 2012 година, този път в мач от група "F" на Евро 2024, в която по-рано Турция срази Грузия с 3:1 и за първи път стартира с победа в шампионат на Стария континент.

Кристиано Роналдо записа името си в историята с участие на шести континентален форум, а още в 8-ата минута можеше да се разпише с глава, но ударът му след центриране на Рафаел Леао не беше точен. Девет минути по-късно Нуно Мендеш стреля от голяма дистанция, но и той не намери целта. В 24-тата минута Бруно Фернандеш също отправи далечен шут, но след рикошет си спечели само корнер. Малко след това именно халфът пусна пас в наказателното поле, но Леао се размина с топката и не можа да я прати в противниковата мрежа.

В 32-рата минута Фернандеш с чудесен пас изведе Роналдо сам срещу вратаря, но Станек излезе и отрази изстрела му. Последва добавка на Витиня, но топката беше уловена от стража. Малко след това полузащитникът отново стреля, но ударът му беше блокиран за корнер. В 39-ата минута Леао се свлече на земята край границата на наказателното поле, но главният съдия Марко Гуида му показа жълт картон за симулация, вместо да свири фал. Секунди преди почивката Кристиано отново не успя да преодолее Станек, който изби неговия шут.

След почивката португалците продължиха да доминират, а Бернардо Силва и Кристиано Роналдо направиха пропуски. Така се стигна до 62-рата минута, когато, противно на случващото се на терена, чехите успяха да поведат в резултата с първото си сериозно голово положение. Това стана с красив удар на Провод от дъгата на наказателното поле за 0:1. Седем минути по-късно Мендеш стреля, а Станек изби топката в крака на съотборника си Хранац, след което тя мина голлинията за 1:1.

В 72-рата минута вратарят спаси шут на Силва, а шест минути по-късно Витиня отправи удар, който обаче беше отразен от Станек. Три минути по-късно Томаш Соучек стреля, но топката мина покрай вратата. В 86-ата минута Роналдо засече центриране чрез удар с глава, при който топката се отби в далечната греда, а резервата Диого Жота се разписа с глава при своята добавка. Попадението обаче не беше признато, тъй като ВАР показа, че Кристиано Роналдо е бил в положение на засада.