София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Славия спря лошата серия, българи бележат за успеха над Хебър

"Белите" се изкачиха на десетото място, Светослав Вуцов с мач номер 100 за столичани в елита

19 дниФутбол 94 Симеон Кисьов

Славия спечели с 3:1 домакинството си на Хебър в мач от 29-ия кръг на Еfbet Лига - предпоследен от редовния сезон. След успеха "белите" се изкачиха на десетото място с 33 точки. Тимът на Златомир Загорчич изпревари Берое (32 точки) и Хебър (30 т.).

Славия беше в лоша серия след три загуби и едно равенство в последните си 4 срещи, но тази вечер играчите в бяло надиграха възпитаниците на Любослав Пенев и заслужено ликуваха. Победата дойде след голове на българи - Иван Минчев, Мартин Георгиев и Мартин Сораков. За гостите от Пазарджик се разписа Олексий Збун.

Вратарят на Славия Светослав Вуцов беше награден със специална фланелка с номер 100 за стотния си мач за "белите" в елита.

Първата интересна ситуация беше в третата минута. Тогава Иван Минчев центрира от пряк свободен удар, Виктор Генев свали с глава, топката премина покрай Петър Дебърлиев, който не успя да улови, и стигна до Галин Иванов. Капитанът на “белите” засече от близо и вкара за 1:0, но попадението бе отменено заради засада на Генев.

Няколко секунди по-късно Ертан Томбак получи отдясно и стреля опасно, но след рикошет кълбото излезе в корнер. Ударното начало на “белите” даде резултат в 10-ата минута. При поредната атака на Славия Томбак получи отдясно и центрира добре по земя към наказателното поле. Точно пред границата на вратарското поле Иван Минчев овладя и стреля, вкарвайки за 1:0.

Tри минути по-късно отново Минчев стреля от дистанция, но Дебърлиев показа рефлекс и спаси. В 15-ата минута грешка в защитата на столичани позволи на Диаманка да отнеме и да излезе на удобна позиция. Нападателят обаче шутира неточно.

След вихрените начални минути последваха по-спокойни такива, в които и нарушенията накъсваха играта. В 43-ата минута след центриране от фал Стефан Цонков засече с глава и вкара изравнително попадение. Веднага обаче бе вдигнат флаг за засада и голът бе отменен. След преразглеждане на ВАР решението се потвърди, въпреки че Владимир Николов отклонява топката с глава преди Цонков да я засече.

В последната атака за първото полувреме Николов се размина с гол, след като успя да засече с глава центриране на Галин Иванов. Топката обаче премина на сантиметри от страничния стълб.

Второто полувреме стартира по-спокойно отколкото първото. В 54-ата минута дойде и първият точен изстрел за гостите, когато Николас Пенев опита късмета си от пряк свободен удар, но Вуцов безпроблемно улови.

В 60-ата минута Славия сякаш сложи точка на спора. След центриране от ъглов удар топката бе свалена на далечната греда от играч на “белите”. Защитниците на Хебър не се ориентираха добре и никой не успя да изчисти, а Мартин Георгиев се оказа най-съобразителен и нанесе удар, с който да вкара за 2:0.

Четири минути по-късно обаче Хебър се завърна в мача. Мартин Михайлов центрира отдясно и въпреки че в наказателното поле на Славия имаше повече защитници на “белите”, никой не покриваше Олексий Збун, който атрактивно от въздуха директно от воле засече и реализира за 2:1.

В 74-ата минута Славия поведе с 3:1. След единоборство в средата на терена Роберто Райчев пусна много добро извеждащо подаване към Мартин Сораков, който остана сам срещу Дебърлиев. Младежкият национал се разписа с удар по земята и оформи крайното 3:1.