София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Иван Маджаров с отговор кога се прави тест, ако си имал контакт със заразен с COVID (ВИДЕО)

Председателят на Българския лекар съюз с коментар в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"
53 мЕвроком 1827

От позицията на моите колеги, които работят всеки ден в условията не само на коронавирус, но изобщо в лечебни заведения. Всички от тях повече от 30 години носят маски, мисля, че докато премине този период е добре да не се ходи където има много хора, защото е опасно. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Едни казваха, че коронавирусът ще изчезне през лятото, другите твърдяха, че ще има бум на заразени. Нито едните бяха прави, нито другите. Всички лаборатории, които изследват с PCR тестове са свързани в електронна система и докладват случаите. И не е вярно, че докладват един и същи човек по два пъти. Това е доказуемо, може да се провери. Човек дори и да си направи тест два или три пъти неговият акаунт не се повтаря в новооткритите", коментира той.

"Водещи имунолози и вирусолози установиха, че ако някой е имал контакт с позитивен и нямат симптоми, правенето на PCR тест в първите 4 е безсмислено. Ако имате симптоми - да, би трябвало. Другото, което категорично е ясно, че ако след 8-ия ден нямате симптоми - то тогава не е нужно да сте под карантина.