София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Фандъкова отговори на Атанас Пеканов: Другите европейски държави не воюват със столиците си

Кметът на София с позиция
5 мПолитика 2870 Николай Парашкевов

"Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план не следва примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици", това заяви в позиция кметът на София Йорданка Фандъкова, след като по-рано днес Атанас Пеканов обясни, че средствата за София по Плана за възстановяване са намалени с изключение на метрото, за което Софийска община не можела да намери друго финансиране.

„Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам“, допълни Фандъкова.

Тя отбелязва, че още 9 държави са заложили финансиране на метрополитени през плана за възстановяване.

По думите ѝ, собственото финансиране за разширението към „Слатина“ и „Подуяне“ е 400 млн., а исканото от Европа е 360 млн.

Пеканов заяви, че ще бъде ограничен ВиК проект за София, но кметът на столицата ще изпрати възражения срещу отказа от финансиране на канализацията във Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!