София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Симеон Дянков: Ако кризата продължи, то голяма част от икономиката няма да издържи

Според бившия финансов министър е по-добре да се изгради блок 7 на АЕЦ „Козлодуй”, отколкото АЕЦ “Беелне”
5 сПолитика 459 Златина Петкова

“Вече 15 години се говори по темата за АЕЦ „Белене“, особено преди избори. България има достатъчно алтернативни източници на енергия и не е нужно да се строят допълнителни мощности. По-добрият вариант е 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването  пред Нова телевизия.

Дянков коментира и актуалната тема за ваксината срещу коронавирус, като заяви, че Европа изостава по отношение на ваксинацията. “В САЩ са 1,5 млн. на ден ваксинираните”, обясни Дянков и допълни, че според него ниският брой на желаещите да се имунизират у нас, се дължи на недоверието в институциите.

Бившият министър взе отношение и по въпроса за повишения кредитен рейтинг на страната ни от  агенция  “Фич”. Дянков го определи като малка стъпка в правилната посока."Това е положителна стъпка. Възможно е през следващите две години да се повиши и рейтинга на страната ни. Това показва, че страната ни е наблюдавана", обясни той.

Отново по въпроса са ваксината, Дянков прогнозира, че слабата имунизация у нас може да удари по туризма

"Това ще е удар по икономиката ни. Ако не сме в челните редици, няма как да очакваме и икономиката ни да отбележи растеж. Между 200 и 350 000 българи са се върнали от ЕС. Ако икономиката тръгне, една част от тях ще останат в страната ни. Важно е да не допуснем да ги загубим пак. Кризата не е само в здравеопазването, а и в икономиката. Ако кризата продължи, голяма част от икономиката няма да издържи", предупреди бившият министър.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!