Гледай
на живо

21 страни на ЕС гласуват на евроизборите

Евроскептичните партии са на фокус на този вот

21 държави от Европейския съюз гласуват днес на евроизбори. Това е последният ден от изборите за Европейски парламент.

Новите депутати в Ееропейския парламент от всички 28 държави ще станат ясни в полунощ българско време.

Най-внимателно се следи днес спредставянето на евроскептичните популистки партии. На първо място това са италианската "Лига" на вицепремиера на Италия Матео Салвини и френският "Национален фронт" на Марин Льо Пен.

В Унгария тази вечер премиерът и лидер на "ФИДЕС" (FIDESZ) Виктор Орбан ще каже към коя политическа група ще се присъедини в следващия Европарламент. Най-дълго ще продължи изборният ден в Италия.

В Белгия освен европейски, се провеждат, федерални и местни избори. Според прогнозите социалистите ще бъдат първа политическа сила във френскоезичната Валония, зелените - в Брюксел, а националистите от Нов фламандски алианс във Фландрия.

Съшевременно в пълен синхрон белгийски и френски жълти жилетки готвят днес мащабен протест в Брюксел под мотото "Да кажем стоп на европейската диктатура".

Само 7 държави - Холандия, Великобритания, Ирландия, Чехия, Малта, Латвия и Словакия гласуваха през първите три дни на европейските избори.

Според екзит половете в Холандия Партията на труда на кандидата за председател на Европейската комисия от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Франс Тимерманс е с най-много места. В Ирландия водят зелените и проевропейската партия на премиера Лио Варадкар “Фина гейл”.