София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

40 ХИЛЯДИ СА БОЛНИТЕ ОТ АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ У НАС

ПО ДАННИ НА СЗО 20 % ОТ ТЯХ УМИРАТ

9 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

40 000 са болните от анорексия и булимия у нас по данни на НСИ и СЗО, като 20% от тях умират. Това посочва пред БНР Росица Камараш, изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България", чиято мисия е профилактика, ресоциализация и лечение на децата с хранителни разстройства.

Болестта, установена навреме, се лекува, а у нас има добри специалисти. Важно е родителите да наблюдават децата си и да не се страхуват да ги консултират с психиатър.
28 специалисти изготвят Национална програма за хранителните разстройства по препоръка на здравното министерство.
Росица Камараш изрази надежда, че работната група, която създават да имат възможност да долекуват пациентите, тъй като лечението е по-ефективно, ако продължи и след първият етап. Първоначално усилията на лекарите са насочени към спасяването на живота на болните. Камараш допълни, че сред децата най-много заболели има в елитните езикови гимназии.