София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОЛЗИТЕ И ВРЕДИТЕ ОТ ГЪБИТЕ

ЗАЩО ГЪБИТЕ СА ПОЛЕЗНИ И КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ

9 годиниЗдраве 82 Боряна Райчева

Гъбите са незаменим участник в голям брой кулинарни рецепти. Те не само имат незаменим и оригинален вкус, но също така носят и безспорни ползи за човешкия организъм.

Съдържанието на протеин в гъбите е сравнимо с това на месото или на яйцата. Протеина от гъбите много добре и бързо се абсорбира от човешкото тяло. Гъбите със съдържащите се в тях 18 вида аминокиселини са един незаменим продукт.

Богати са на фосфор, натрий, калий, витамини - В, С, D и Н. В състава им се включва, така също и фолиевата киселина, която почти отсъства в зеленчуците и в плодовете.

Привържениците на вегетарианския начин на хранене, чрез гъбите лесно могат да заменят месото като източник на протеин.

Консумирането на гъби може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта и намалява риска от атеросклероза.

Гъбите съдействат за извеждането от организма на тежки метали, токсини, а имат и антиоксидантно действие.

Гъбите са доста обемни и така те подпомагат потискането на глада. Сушените гъби пък се препоръчват при някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

Но въпреки всички техни ползи изброени дотук, гъбите могат и да навредят на човешкото тяло. В тях има много хитин, който не позволява пълното усвояване на хранителните им вещества, освен това той не се усвоява въобще от детското храносмилане.

При панкреатит, а също и при остри възпаления на задстомашната жлеза трябва да се избягва прекомерната консумация на гъби.

Източник: woman.delfi.ua