София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАБХ е завършила 3 000 извънредни проверки по Черноморието

Проверките са за месеците юни и юли

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 3000 извънредни проверки по Черноморието за месеците юни и юли. В резултат на инспекциите са съставени 92 акта и са издадени 250 предписания, съобщиха от пресцентъра на службата.
 
Възбранени и насочени за унищожаване са 933 кг храни. Над 200 кг хранителни продукти от животински произход, без етикети от производител и с изтекъл срок на годност, месни и млечни продукти за неправилно съхранение, орехи заради липса на документи за произход и годност, над 300 кг термично обработени заготовки, които са без маркировка, риба и рибни продукти, продавани нерегламентирано и без етикети, храни зеленчуци, варива, захар, олио и други заради липса на документи и 65 яйца с неизвестен произход.
 
Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните (ОБДХ)-Варна са затворили 13 обекти. Основните причини са неправилно съхранение на храни, съвместно съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация и несъответствия в сграден фонд и оборудване.
 
На територията на Дирекцията в Бургас е затворен един обект със заповед за спиране на експлоатация за неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия в предлаганият асортимент посочен в издаденото удостоверение за регистрация.
 
Най-чести нарушения, които инспекторите установяват са несъответствия на сграден фонд и оборудване, липса на регистрация, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, неправилно етикетиране на храните и други.