София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Боян Дуранкев: НЗОК се точи като в целия свят

Управляващите развяха бяло знаме за корупцията в здравеопазването

пропускане
4 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

По повод промените в правилата за болничните проф. Боян Дуранкев изказа мнение, че интересът на управляващите, както е деклариран, е да се спре по малко източването на Здравната каса от фиктивно болните, които вземат болнични, доколкото това е възможно.
Той заяви, че по този начин управляващите донякъде развяват бяло знаме и признават, че не могат да се оправят с корупцията в здравеопазването. По думите му, НЗОК се източва и от частните болници, а правителството налага хипотезата за „виновен до доказване на противното“, т.е. всеки, който е тръгнал да се разболява, за първия ден е заподозрян, че лъже.
Според Дуранкев, ако здравният министър тръгне да обикаля т.нар. пълни частни болници вечер, ще се изуми, защото едва ли 20-30% от тези, които са записани за лечение в тях, са налице в момента, отбеляза професорът и подчерта: „Точи се като на световно ниво“.
Боян Дуранкев коментира още, че след като е прочел изказванията на хора от кабинета, нещата клонят в посока „ние, управляващите, ще подпомогнем бизнеса да се отърве от първия ден болничен“.
По думите на професора, „Обединените патриоти“ уж подкрепят реформата, което значи, че подкрепят бизнеса, а не са настроени патриотично към здравия народ.