София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА ЗДРАВНО СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ

МОСКОВ: ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ИМАТ ШЕСТМЕСЕЧЕН ПЕРИОД ДА ЗАПЛАТЯТ ВНОСКИТЕ СИ

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Здравните вноски на социално слабите да бъдат плащани от държавата – това предложение е част от новия Закон за здравното осигуряване, който ще влезе на обсъждане в пленарната зала утре. Ако бъде приет, той ще визира и правила за всички останали, неплатили вноските си по една или друга причина да го направят в шестмесечен период от началото на следващата година. Ако срокът не бъде спазен, здравноосигурителните права на съответното лице ще бъдат прекратени.
Тези нововъведения бяха обявени от Министъра на здравеопазването Петър Москов днес.

Министър Москов подчерта, че текстовете в законопроекта за връщане в системата, трябва да бъдат приети, а именно: всички вноски, неизплатени до момента, да бъдат покрити от осигуряваното лице.
Министърът коментира случая с разследвания лекар от Стара Загора, чиято диплома и лиценз стоят под въпрос.

Москов обяви, че няма да прави компромиси с работата в здравните заведения, като подчерта, че уволненията на директори ще продължат, ако има законова нужда от това.