Гледай
на живо

Държавата ще финансира до осем опита ин витро

Одобрените ще чакат по-кратко до започване на процедурата

Държавата ще финансира ин витро опити за пациентки с репродуктивни проблеми. С промените в проекта на Постановление за създаване на Център за асистирана репродукция. Всяка одобрена пациентка ще получи осем шанса да има свое дете (четири трансфера на замразени ембриони и четири на свежи), за което ще плати държавата. Досега жените страдащи от безплодие имаха право на три опита.

Ще се финансира ин витро процедури на всяка нуждаеща се жена. Не говорим за брой опити, защото би било нечовешко институция да принуждава жените, които не могат да имат деца по биологичен път, да се подложат на безкрайна стимулация на яйчниците, заяви зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков на извънредна пресконференция в МЗ.

Той направи и следната забележка: Неприятно е да се търсят зрители и читатели с гръмки заглавия като „няма лимити, но всъщност лимити има“. Това показва неразбиране на направеното от правителството, а подобни действия засягат не министерството и правителството, а хората с репродуктивни проблеми.

С безлимитността ще бъдат постигнати два ефекта: първо – повече двойки ще получат възможността да се възползват от финансиране на инвитро с обществени средства, и второ – значително ще се съкрати времето на чакане – ако сега двойките чакат около година, прогнозите са този срок да бъде сведен до 2-3 месеца.

Стремежът на МЗ, в изпълнение на правителствената политика за справяне с демографската криза, е максимално да улесни всички двойки с репродуктивни проблеми в опитите им за преодоляване на безплодието.