София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК установи различен състав при храните със сходна марка

Изследването в 19 страни на ЕС е наредено от Жан-Клод Юнкер

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Някои продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това гласят резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, публикувани от Еврокомисията (ЕК).

Продукти в ЕС бяха тествани чрез една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните. Това се случи, след като през 2017 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се е ангажирал с решаването на проблема с разликите в качеството на продуктите.

Анализ е направен на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС (България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия).

Съвместният изследователски център – службата за научни дейности и познания към ЕК показа, че в повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите.

Но 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща.

Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката. При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции.

От ЕК са на мнение, че са необходими по-нататъшни стъпки за „подобряване на представителността на анализа и за по-добро разбиране на връзката между състав и качество“.