София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лъч светлина за белодробните трансплантации в България?

Информира здравният министър Кирил Ананиев

5 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Във връзка със започналия днес безсрочен протест на хора, нуждаещи се от белодробна трансплантация в България, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че вече е стартирана процедура за решаване на този проблем в страната. 

По думите му е открита мярката за това най-нуждаещите се са получат трансплантация. Той отбеляза обаче, че има липса на трупни донори, което не е само български, а повсеместен проблем.

Проектобюджетът, който е представен в Министерството на финансите, предвижда всички необходими средства за предтрансплантационния, трансплантационния и следтрансплантационния период и покрива всички необходими условия, за да се случи това, увери Ананиев. Той информира, че се водят разговори и с международни експерти от Виена, Германия, Испания по трансплантация. Започнало е и краткосрочно обучение на наши медици. До средата на следващата година трябва да има екипи, които да могат да извършват трансплантация в България.

Прекъсването с Виенската болница се е случило преди мен, коментира здравният министър Кирил Ананиев. Когато се загуби доверието в една страна, то се възстановява много трудно, допълни още той.

Няма привилегия дали е син или внук на министър. Ние намерихме мярката, която да създаде възможност за бърза трансплантация на нуждаещите се. Ще влезем във връзка с всички извъневропейски трансплантационни центрове и няма да прекъснем връзките си с европейските, увери министърът.

Въпреки позитивната посока, в която България върви по думите на министъра обаче, факт е, че 4-ма души, които са емигрирали са успели да получат необходимата трансплантация в чуждата страна. А здравните емигранти продължават да търсят спасение извън границите на страната ни. Очаква се промяната да бъде въведена най-рано през 2021 година, което обаче за 18 души в момента е твърде дълъг период.