София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НЕДОСТИГ НА УЧИТЕЛИ: В София трябват още над 600

Красимир Вълчев увери, че учебната година ще започне нормално

6 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

90 000 души са заети в системата на училищното образование, от които около 15 000 са в София. Въпреки това има недостиг на учители има в българските училища. Само за София в момента се търсят 650 учители. Тези данни обяви пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му тази бройка е нормална, тъй като в последните 3-4 години е много голям броят на учители, които излизат в пенсия, но най-големият недостиг на учители, според него, ще дойде след около 10-на години.

Министърт отбеляза, че това е и причината да се увеличават заплатите в сферата на образованието. „Все още професията на учител не е достатъчно привлекателна за младите хора“, каза Вълчев.

Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента.  За целта, по думите му, ще бъдат ангажирани както пенсионирани учители, така и такива от близки дисциплини.

Красимир Вълчев коментира и твърденията, че оценяването подлага децата на тормоз.  „Оценяването е една от най-важните части от образователния процес , без оценки не можем да минем. Но пък не са най-важните. Един ученик трябва да придобие знания и компетентности, които са му необходими за живота, за пазара на труда”, обясни образователният министър.

По повод това, че за кандидатстване след 7 клас има голям напън, а университети организират томболи за записалите се да учат при тях, Вълчев посочи, че висшето образование се масовизира в цял свят, а напъните след 7 клас са породени от желанието на родителите да запишат децата си в най – елитните училища.

„Днес възможности да завършат висше образование имат всички, преди години това е било възможно за 30% от завършващите средно образование. Висшето образование не е толкова селективно, както гимназиалното“, заключи Вълчев.