София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Общо 84 са постъпилите жалби и сигнали към 18 часа

Сигналите са свързани основно с нарушения в работата на СИК

5 годиниИзбори 2019 2 Боряна Райчева

Общо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната избирателна комисия в изборния ден до момент. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. "Сигналите не влияят на изборния процес, като изключим тези за огласяване на изборните резултати от социологически агенции, по повод изборите", посочи тя. ЦИК е взела решение да санкционира 4 агенции, като е дала указания тази информация да бъде незабавно премахната.

Сигналите са свързани основно с нарушения в работата на секционните избирателни комисии, за това, че много избиратели желаят да гласуват машинно. Има сигнал от секция в Германия за това, че се е водила предизборна агитация, но като цяло ЦИК не е могла да даде указания, тъй като агитацията се е водила извън сградата, в която се намира СИК.

Проблемите с машинното гласуване са в две направления - в част от секциите гласуването с машини не е могло да стартира, поради проблем с машините, а в други е започнало, но е преустановено заради дефект с машините.
"Разписките от машините, с които е било извършено гласуване, ще бъдат броени ръчно и те ще бъдат приобщени към общия протокол", каза Таня Цанева.

Проблемите с неявяването на членове на СИК в началото на изборния ден от определени политически сили са своевременно отстранени, като на техните места са назначени нови от резервите.

Избирателната активност в област Видин до 18.00 часа е 27,51 процента, правото си на глас са упражнили 24 460 избиратели. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Емил Емилов. В две общини от област Видин - Бойница и Брегово, избирателната активност е над 50 процента. Най-висока е в община Брегово, където до 18.00 часа са гласували 53,64 процента от имащите право на глас, а най-ниска е в община Видин - 21,46 процента. В община Бойница избирателната активност е 50,55 процента. В област Видин броят на избирателите е 88 826.

Избирателната активност в Силистренско към 17.30 часа е 30.39 на сто, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/ в Силистра. В пет от седемте общини на Силистренска област активността е надхвърлила 30 на сто; най-висока е в Алфатар - 39.47 на сто. Под 30 на сто е избирателната активност в Силистра и Тутракан - съответно 26.6 и 28.07 на сто. Право на глас в района имат 108 845 души. Получени са 130 400 бюлетини. Открити са 225 избирателни секции, от които четири са подвижни. В тях работят 1830 души. Петдесет и пет машини за гласуване са получени в Силистренско. Около 260 полицейски служители се грижат за охраната и опазването на обществения ред в изборния ден. Според председателя на РИК Теодора Тодорова изборният ден засега протича нормално.

От ЦИК припомниха, че изборният ден приключва в 20.00 часа, но ако има струпване на избиратели пред СИК, то той може да бъде удължен.

Приключил е изборният ден в Камбера, Австралия, каза още говорителят на ЦИК. За избирателната активност в страната в Комисията няма нови данни, към 13.00 часа тя бе 15, 47 на сто. Очаква се новите данни да бъдат обявени след 18.00 часа.