София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТИ НА ИЗНОСИТЕЛИТЕ НА ДЪРВЕСИНА В ЦЯЛАТА СТРАНА

ОТ БРАНША И КОМИСИЯТА НЕ СТИГНАХА ДО КОМПРОМИС

9 годиниАгро 3 Боряна Райчева

Износители на дървесина и дружества за дърводобив продължават протестите си. След като вчера беше обсъждан вариантът за отмяна на мораториума и сваляне на забраната за експорт на дървен материал, до крайно решение между двете страни на официалната среща не се стигна.
От Комисията по земеделието храните вчера обявиха, че се работи по отмяна на новия Закон за горите, чиито промени да влязат в сила до месец. Това обаче не удовлетвори исканията на дружества и работници наложената забрана да падне веднага.
Нашият екип разговаря с с износителя на дървесина Димитър Николов още вчера, който обяви, че протестите ще продължат докато желанието им не бъде изпълнено.
Представители на бранша бяха категорични, че са готови на активни действия и блокиране на пътищата в цялата страна. Те претендират за кратки срокове.
Вчера на протест излязоха работници от 12 града в страната със скандирания „Искаме работа!“