София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Расте броят на децата със затлъстяване у нас

Необходимо е да ги приучим към здравословно хранене, обясни Ангел Кунчев

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Здравословното  хранене при децата и затлъстяването при подрастващите е една от темите на неформалния съвет на здравните министри от ЕС, който се провежда в НДК като част от българското председателство на Съвета на ЕС.

„За превенция се говори често, високопарно и когато опрат нещата до реални действия, ситуацията се променя. Ако не предазим децата си от най-ранна възраст от болести, никога няма да насмогнем на процеса на непрестанно лечение на заболяванията“, това каза за БНТ главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той подчерта, че ситуацията по отношение на наднорменото тегло при децата в България е сериозна.

„Години наред имаше повишаване на процента на затлъстяване при децата и изискваше мерки. До момента той твърдо държи от около 15-25%, а това затлъстяване отключва други заболявания и усложнения, като диабет, сърдечна недостатъчност и децата стават пациенти на здравната система“, посочи д-р Кунчев.

По думите му, децата трябва да се приучат към здравословно хранене от най-ранна детска възраст, защото тези навици остават за цял живот. „Основни фактори в този процес са семейната среда, достъпът до здравословна храна, липсата на агресивна реклама на нездравословни храни и по-висока двигателна активност. Мерките на държавата са етикетиране, пълна информация на това какво консумираме, с колко калории е, съдържание на сол, мазнини и ограничаване на агресивната реклама. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта“, обясни д-р Ангел Кунчев.

Той подчерта, че най-важна е ролята на семейството – всичко зависи от това какво се консумира в семейството, не само лекциите в училище.

По думите му, тестените храни в училище все повече се ограничават за сметка на плодове и млечни продукти, а до края на тази година ще се предприемат и регламенти за двойния стандарт при храните.