София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев с призив за защита на машинния вот за евроизборите

Президентът се срещна с ръководството на ЦИК

пропускане
5 годиниИзбори 2019 3 Боряна Райчева

Като важна задача Радев посочи и защитата на машинния вот, контрола, както и навременната реакция при сигнали. „Надявам се тези избори наистина да бъдат прозрачни, честни и да покажем, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си”, отбеляза държавният глава.

„Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател”. Това заяви президентът Румен Радев.

По думите му честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна. „Това изисква безупречна организация, намаляване на броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците ни зад граница, създаване на добра среда за работа на наблюдателите и контрол на всички нива и на всички етапи, особено в процесите на броене, обработка на бюлетините, оформянето на протоколите, обработването и обобщаването на резултатите”, посочи Радев.

„Обсъдихме мерките, най-вече подбора, подготовката, обучението на членовете на ЦИК, една добра разяснителна кампания и особено машинното гласуване, където вотът няма как да бъде подменен или превърнат умишлено след това в недействителен”, допълни още Румен Радев.