Гледай
на живо
Vox Populi

„Учебниците по история са жертва на чужди НПО-та“

Това заяви депутатът от БСП Веска Ненчева в „Делници“

Когато в държавното образование се намесват НПО-та от чужбина, тогава губим контрол върху него. Това заяви в предаването „Делници“ в ефира на телевизия Евроком депутатът от БСП Веска Ненчева.

Според нея лошите учебници по български обясняват и защо има скандал с учебниците по история и учебните програми за 10 кла: „ При одобряването им не подкрепихме тази политика“.

„За всички е ясна функционалната неграмотност на нашите деца, защото грамотността идва от учебниците по български и литература“, казва Ненчева.

Тя обвини министъра на образованието, който си позволил „да наруши процедурата, като откликна на 12 съображения на НПО-та за темата за социализмав учебниците‘.

„Двама - трима души искат да бъде припозната само тяхната позиция за 1944 – 1989, защото според тях написаното не е достатъчно крещящо!“.

Червената депутатка твърди, че „скандалното поведение на министерството започна още със Закона за училищно и предучилищно образование пред няколко години“.

Тя разкритикува и данните на Министерството на образованието за децата, които сега попълват паралелките и незакриването на такива: „Това касае само София и големите градове, по селата училища се затварят“.

Народната представителка намекна, че ГЕРБ жъне успехите на БСП. „Децата, които влизат в 7-ми клас, са родени през 2005 г. Това предполага, че имаше условия в държавата младите семейства да раждат деца“, похвали се Ненчева.