София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бразилия разби Южна Корея с 4:1

Селесао си осигури сблъсък с Хърватия на 1/4-финалите на Световното

1 годинаФутбол 2 Симеон Кисьов

Бразилия се развихри за едно полувреме и размаза Южна Корея с 4:1 в последния мач на стадион „974“ от 1/8-финалите на Световното първенство в Катар, а още утре съоръжението ще бъде разрушено. Винисиус Жуниор (7), Неймар (13-дузпа), Ричарлисон (29) и Лукас Пакета (36) вкараха головете за класирането на 1/4-финалите, където Селесао ще се изправи срещу Хърватия, след като „ватрените“ елиминираха Япония след драма с дузпи - 1:1 в редовното време и след продълженията. Сьонг-Хо Паик (76) вкара красив почетенгол за корейците, които отпадат от надпреварата.

Играчите на Тите взеха инициативата още от първия съдийски сигнал и поведоха в 7-ата минута, когато Рафиня нахлу отдясно в наказателното поле и пусна пас, а топката премина през куп от играчи и стигна до непокрития Винисиус Жуниор, който вкара с техничен удар за 1:0.

Три минути след гола Ричарлисон се пребори за топката с Ву-Йон Юнг, който го фаулира в наказателното поле и Клеман Тюрпен не се поколеба да посочи бялата точка. Зад топката застана Неймар, който изпълни технично и вкара за 2:0, записвайки 75-и гол с националната фланелка и доближавайки се на две попадения от легендата Пеле, който отправи послание преди мача от болница в Сао Пауло, където е настанен за лечение. Бразилският фенове пък показват подкрепата си за Краля на футбола от трибуните на стадиона в Доха.

В 16-ата минута бразилският страж Алисон трябваше да се намесва след коварен удар на Хи-Чан Хван, избивайки топката в корнер. Последва и още един удар от корейците, който този път мина високо над напречната греда.

Бразилската доминация продължи и в 29-ата минута Ричарлисон се позабавлява, жонглирайки с топката, а след това бе изведен от Тиаго Силва и без никакви проблеми вкара в корейската мрежа за 3:0. След това нападателят изпълни традиционния си танц на Гълъба заедно със селекционера Тите.

Кошмарът за корейците не свърши и в 36-ата минута Неймар изведе Винисиус Жуниор в наказателното поле, а той копна топката към бялата точка за изпълнение на дузпи, откъдето Лукас Пакета шутира от въздуха и я прати във вратата за 4:0.

В добавеното време на първата част Ричарлисон излезе очи в очи с корейския вратар, който този път се справи и изби удара на нападателя.

Веднага след почивката Хьон-Мин Сон се измъкна от защитник и имаше шанс да се разпише, но Алисон изби удара му в корнер. Бразилците обаче не спираха да се забавляват и в 54-ата минута Рафиня бе близо до гола след комбинация с Пакета, финтове и техничен удар, но Сьонг-гю Ким спаси с вещина.

Неймар показа добра техника в 62-ата минута и проби прекрасно през центъра на терена, след което изведе Рафиня в наказателното поле, а неговият удар бе отразен от Сьонг-гю Ким. Шест минути след това Хи-Чан Хван шутира, но ударът му бе блокиран от падналия пред голлинията Ги-Сунг Чо, който бе в положение на засада.

Бразилците намалиха оборотите и в 76-ата минута след центриране от статично положение Каземиро не изчисти добре топката, а резервата Сьонг-Хо Паик с удар от въздуха преодоля Алисон за 4:1. Четири минути след това бразилският вратар бе заменен и шанс за изява получи третият страж на Селесао Уевертон. Така селекционерът Тите пусна в игра до момента всички повикани 26 футболисти за Световното в Катар.

В 89-ата минута Габриел Мартинели центрира от аутлинията и Даниел Алвеш опита атрактивен ножичен удар, но топката бе избита в корнер.