София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Интер спечели Купа на Италия

До края на мача „Старата госпожа“ опита да се върне в мача, но неуспешно и след последния съдийски сигнал футболистите на Интер ликуваха с феновете си по трибуните на „Олимпико“

2 годиниФутбол 2 Симеон Кисьов

Интер спечели своята осма Купа на Италия, побеждавайки Ювентус в истинско зрелище на „Олимпико“, завършило 4:2 за „нерадзурите“ след продължения. В герой за „нерадзурите“ се превърна Иван Перишич, който вкара и двата гола в продълженията на мача, като първият бе от дузпа. В редовното време Николо Барела и Хакан Чалханооглу от дузпа вкараха за „змията“, докато Алекс Сандро и Душан Влахович вкараха за Юве. За тима на Симоне Индзаги това е първа купа на Италия от 2011 г. насам, като Интер излезе на трето място по брой спечелени трофеи от тази надпревара. Поражението означаваше, че Ювентус завършва сезона без трофей за пръв път от 2011 г. насам.

Интер започна ударно мача и в 7-ата минута Николо Барела получи топката от Марсело Брозович. Последва удар от близо 20 метра от границата на пеналта вдясно от вратата на Юве, при който Матиа Перин бе безпомощен – 1:0 за Интер.

В средата на първата част се наложи Самир ханданович да се намесва решително, след като Душан Влахович получи прецизен пас, пронизващ защитата. Сърбинът стреля ниско, но опитният страж се хвърли и спаси.

В началото на втората част Отново Влахович бе в центъра на събитията, като претендираше за дузпа, но такава не бе отсъдена.

По-добрата игра на тима на Масимилиано Алегри даде резултат в 50-ата минута. Тогава Алекс Сандро спечели топката и стреля силно, но ударът му бе блокиран. Топката обаче стигна до бразилеца, който от добавката не сгреши и изравни. Ситуацията бе разгледана за евентуална засада, но такава нямаше и феновете от Торино ликуваха.

Само три минути по-късно обратът бе пълен. След едно отнемане на топката в своята половина, Юве се понесе в кантратака. Душан Влахович бе изведен зад защитата с прецизно подаване отдясно на Пауло Дибала. Първоначално Ханданович спаси, но топката се върна при седмицата на „бианконерите“, който при втория си опит прати топката в мрежата. 

Това попадение подейства отрезвяващо за „нерадзурите“, които тръгнаха в атака в опит да изравнят.

В 79-ата минута Един Джеко стигна до едно подаване в наказателното поле и с глава свали топката към Лаутаро Мартинес. Левият кран на аржентинеца обаче бе задържан от Леонардо Бонучи и съдията Паоло Валери отсъди дузпа. Зад топката застана Хакан Чалханооглу, който с висок удар прати топката в горния ляв ъгъл на Матиа Перин.

До края на мача Интер продължи да е по-активен, но не се стигна до повече попадения и двубоят влезе в продължения.

Тимът от Милано продължи да натиска и в продълженията, като с пропуск се отчете Алексис Санчес. В 97-ата минута бе отсъдена нова дузпа за Интер за нарушение на Матайс де Лихт срещу Стефан де Врай. С изпълнението се нагърби Иван Перишич, който с безпощаден удар в горния десен ъгъл в 99-ата минута направи резултата 3:2.

Три минути по-късно шампионът на Италия нанесе нов удар по амбициите за победа на Юве. Федерико Димарко центрира отляво. Иван Перишич си спря топката с десния крак и веднага стреля с левия крак, пращайки топката в горния ляв ъгъл на Перин.

Това попадение изнерви допълнително наставника на Ювентус Масимилиано Алегри, който имаше жълт картон, но не сдържа емоциите си и реагира бурно срещу съдията. Това накара Валери да му покаже втори жълт картон и да го изгони.

До края на мача „Старата госпожа“ опита да се върне в мача, но неуспешно и след последния съдийски сигнал футболистите на Интер ликуваха с феновете си по трибуните на „Олимпико“.