София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бунт в "Майкрософт"

Служители не искат технологиите им да се използват като оръжия

5 годиниТехнологии 4 Боряна Райчева

Близо 50 служители на „Майкрософт“ се обявят против сделка на компанията с американската армия. Според споразумението, което влезе в сила в края на миналата година, IT гигантът трябва да предостави хай-тек устройства за подобрена виртуална реалност на военните

В отворено писмо до ръководството на високотехнологичната компания се посочва, че „Майкрософт“ трябва да спре участието си в дейности, които подпомагат насилието.

Служителите държат да бъдат информирани за какви цели ще се използва разработената от тях платформа, тъй като нямат намерение да участват в създаването на оръжия. Под документа са се подписали служители от разрични отдели на компанията. Всички те са категорични, че слушалките и шлема „Холо ленс“ не трябва да се използват, за да „се убиват хора“.

През ноември миналата година „Майкрософт“ сключи сделка за близо 500 милиона долара за разработване на платформата специално за Министерството на отбраната на САЩ. 

Идеята на Пентагона е устройствата да се използват при учебни и бойни задачи. В първите две години Microsoft трябва да осигури 2500 гарнитури HoloLens. Впоследствие се цели доставките да придобият мащабен размер и да надвишат 100 000 броя. 

„Холо ленс“, която беше пусната на пазара през март 2016 година, позволява да се видят дигитално проектирани върху реалния свят обекти и образи.