София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Meta е изправена пред нови санкции от страна на ЕС

Meta продава данни за своите потребители на рекламодатели

2 месецаТехнологии 67

Европейските потребителски групи подадоха жалба срещу системата на Meta, която позволява на потребителите на Facebook и Instagram да плащат, за да се откажат от проследяването на личните данни, предаде АФП.

Meta продава данни за своите потребители на рекламодатели, но отдавна се бори да предостави обосновка, която да отговаря на законите на ЕС за защита на личните данни.

Фирмата от Силициевата долина започна да предлага на потребителите на Instagram и Facebook в Европа да плащат между 10 и 13 евро на месец, за да се откажат от споделянето на данни по-рано този месец.

Но европейските потребителски групи заявиха, че този избор не е законен.

"Това е несправедлив избор за потребителите, който противоречи на законодателството на ЕС за защита на потребителите в няколко аспекта и трябва да бъде спрян", се казва в изявление на Европейската организация на потребителите (ЕОП), базирана в Брюксел група за защита на личните данни.

В него се казва, че 19 от членовете му са подали съвместна жалба до европейската мрежа от органи за защита на потребителите.

"Meta нарушава законодателството на ЕС за защита на потребителите, като използва нелоялни, измамни и агресивни практики", заяви Урсула Пахл, заместник-директор на ЕОП.

На 28 ноемвреи австрийската група за защита на личните данни NOYB подаде жалба до органа за защита на данните във Виена по същия въпрос.

NOYB, която е спечелила безброй дела срещу Meta, заяви, че новата система на Meta нарушава законите за защита на личните данни, тъй като съгласието не е "свободно дадено", ако единствената алтернатива е да се плати.

Снимка: БГНЕС