София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Проучване: Deepfake – новото оръжие във войната в Украйна

Deepfakes са видеоклипове, създадени от изкуствен интелект

7 месецаТехнологии 13

Deepfake видеоклиповете в социалните медии са се превърнали в оръжие за война, подкопавайки доверието и подклаждайки теории на конспирацията по време на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, според ново изследване на учени от University College Cork в Ирландия.

„За първи път видяхме дълбока фалшива пропаганда и дезинформация, които се опитват да повлияят на война“, се казва в доклада, ръководен от Джон Туми и публикуван в списанието PLOS ONE на 25 октомври.

Deepfakes са видеоклипове, създадени от изкуствен интелект, за да манипулират зрителите да повярват, че са се случили събития, които всъщност не са се случили. Макар и фалшиви, видеоклиповете изглеждат убедителни и често са произведени с намерение да имитират истински човек.

Туми и колегите му изследваха над 4800 публикации в X (бивш Twitter), които обсъждаха дълбоки фалшиви съобщения през първите седем месеца на 2022 г., използвайки метод, известен като качествен анализ.

Те установиха, че дълбоките фалшификати подкопават доверието на зрителите в автентичността на свързаните с войната кадри, което води до загуба на доверие в цялото гледано съдържание.

„За съжаление, по-голямата част от този тип дискурс на Deepfake по време на войната се състоеше от нездравословен скептицизъм, подхранван от deepfake“, се казва в проучването.

Един важен дълбок фейк, разгърнат във войната, беше видео, което лъжливо показва как президентът на Украйна Володимир Зеленски се предава на Русия. Друг изобразява руския президент Владимир Путин, обявяващ мир. Изследователите споменават и кадрите от "Призракът на Киев", за които се твърди, че показват украински пилот на изтребител, но всъщност са взети от видео игра.

Проучването предупреждава, че deepfakes като тези подкопават доверието в легитимните видеоклипове, като зрителите по-често погрешно етикетират автентичните медии като deepfakes.

Докато deepfakes представляват нова форма на медии, дезинформацията отдавна е оръжие във войната на Русия срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС