София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пентагонът потвърди, че е търсил НЛО

Програмата е действала пет години, до 2012

6 годиниТехнологии 2 Боряна Райчева

Военното министерство на САЩ за първи път официално призна, че е разработвало програма за търсене на НЛО. Тя е действала между 2007-а и 2012 година, след което е била спряна. ЗА този период да били изхарчени над 100 милиона долара за следене на непознати обекти от неясен произход. Проектът се е наричал „Програма за идентификация на авиоационни заплахи“- Според Пентагона за тези пет години, изстребители на САЩ три пъти са засичали обекти, които могат да се нарекат „кандидати за НЛО“. Висшите военни разсекретиха и 409 страници документи, в които се описват контакти с НЛО в Щатите и други страни.

Според европейски учени обаче, твърденията за закриване на програмата са силно увеличени. На същото мнение са и руски изследователи на материята. Според тях Пентагонът продължава да търси и следи за НЛО, но този път чрез различни отдели във ведомството. При това тези отдели продължават да работят с най-модерни технологии.

В действителност, работата на тези отдели не е да търсят извънземни субекти. Те извършват мониторинг на околоземното пространство – спътниц-шпиони или космически боклук. И когато на монитора се появи някой обект, който не влиза в рамките на известни обекти, тогава настъпва паника и се вдига шум“, коментира един от водещите руски специалисти в тази област Александър Петухов.