София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първи полет на най-големия в света самолет-амфибия

За машината вече има направени 17 поръчки

6 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Най-големият в света самолет-амфибия AG600, който е разработен в Китай, днес направи първия си полет в град Чжухай (провинция Гуандун, Южен Китай). Той е летял около час, съобщи, китайската централна телевизия , предаде Нова. За да набере скорост за излитане, на самолета са му били необходими около 600 метра по пистата. При изпитанието той се е издигнал на височина от около 2500-3000 метра, след което направил няколко маневри, включително намаляване на височината и имитация на заход за кацане.

Основната цел на полета е била да се провери сигурността и функционирането на бордните системи, коментират разработчиците на машината.

Китайската авиостроителна корпорация е създала самолета-амфибия за нуждите на гражданската авиация, предаде БТА.  Конструиран е специално за борба с горски пожари и издирвателно-спасителни операции. По думите на главния конструктор на Ей Джи 600, вече са направени 17 поръчки за новата машина.