София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Томислав Дончев се обяви за мажоритарни избори

Бойко Борисов потвърди, че подава оставка при загуба на Цачева

7 годиниИЗБОРИ 2016 4 Боряна Райчева

Вицепремиерът Томислав Дончев се обяви за промяна в изборното законодателство. В коментар за евентуални предсрочни парламентарни избори Дончев каза, че не е редно да се правят предсрочни парламентарни избори, без да е променено изборното законодателство, най-вече предвид резултатите от референдума.

"Някой може да го е страх от мажоритарни избори, но народът каза, че иска точно това. Ще бъде цинизъм, ако изборните правила за следващите парламентарни избори не бъдат променени", каза вицепремиерът.

Когато човек е на кръстопът, една крачка встрани може да му промени изцяло посоката на пътя, да се окаже, че не отива там, накъдето е тръгнал или дори, че се връща назад. Очаквам България на кръстопътя, на който се намира, да не обърка посоката, по която върви. Това обяви още Дончев, след като пусна бюлетината си.

При журналистически въпрос във връзка със заявката за оставка на правителството Дончев коментира, че политиката не е аритметика. "Политиката е и принципи, и морал, и чест, и достойнство. Ако резултатът не е добър, ние друг път нямаме. Една политическа партия, един човек трябва да си следва принципите, не е важно къде, в управление или в опозиция, по-важно е да не си изменяш на принципите", коментира още Томислав Дончев.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че ще подаде оставката на правителството, ако ГЕРБ загуби балотажа на президентските избори.

„По никакъв начин няма да участваме във властта, ако загубим днес", заяви премиерът, след като гласува в Банкя.