София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ЦИК отказа да плати на бТВ и Нова за изборите

Агитирали за Марешки вместо за референдума
4 годиниИЗБОРИ 2016 435 Боряна Райчева

Централната избирателна комисия е отказала да изплати общо 54 727 лв. на Нова телевизия, Би Ти Ви, Канал 3 и "България он еър" по договори с инициативни комитети за разясняване на референдума, проведен на 6 ноември.

За по-голямата част от неизплатените суми комисията се е мотивирала с факта, че всъщност телевизиите са агитирали в полза на кандидата за президент Веселин Марешки, а не са провеждали разяснителна кампания за референдума.

Медиите и инициативните комитети са подали общо 10 жалби в съда, като магистратите или са отхвърлили жалбите като неоснователни, или са потвърдили решението на ЦИК.

Според закона за изборите за президент и за референдума беше определена субсидия от 2 милиона лева за медийни пакети, като един инициативен комитет или кандидат имаше право да получи ваучер за до 40 000 лева. След сключване на договор с медия и излъчване или публикуване на материал, ЦИК одобрява разходите, като преценява според съдържанието на материалите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!