София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дзола: Няма нищо случайно, че Италия не е на Световното

Дзола е на мнение, че няма нищо случайно в тези резултати и са в резултат на липсата на правила визия към младите

6 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Бившият нападател на националния отбор на Италия Джанфранко Дзола е на мнение, че няма нищо случайно в това, че "Скуадра Адзура" не е попаднала на финалите на Световното първенство в Русия през това лято. Напомняме, че италианците завършиха на второ място в своята квалификационна група и трябваше да играят баражи с Швеция за правото да участват на турнира в Русия. Отборът на Джампиеро Вентура обаче загуби гостуването си на скандинавците с 1:0, а у дома така и не успя да пречупи шведите, завършвайки 0:0.
Дзола е на мнение, че няма нищо случайно в тези резултати и са в резултат на липсата на правила визия към младите.
"Не класирането на националния отбор на Италия на Мондиал 2018 не е плод на случайността. В националния сега няма звезди. Мен често ме питат, защо в националния няма нови таланти. И обикновено отговарям: "Те не могат да се появят, тъй като просто няма такива. Освен Лоренцо Инсине и Симоне Варди", заяви Дзола.
"Националният отбор може да бъде успешен само благодарение на развитието на юношеския и аматьорския футбол. Но аматьорския футбол в Италия умря преди десет години с настъпването на финансовата криза. А в юношеския в момента има много чуждестранни специалисти, които са заинтересовани не от подготовката на кадри за първите отбори, а за постигане на мимолетни успехи на своето ниво", каза още специалистът.
В момента отстъпваме не само на Германия, които критично погледнаха на своите недостатъци и направиха реформа след 2006 година, но и на Англия, където най-много пари се наливат не само в професионалния, но и в юношеския и детския футбол", завърши Дзола.
Както е известно, след провала в световните квалификации Вентура подаде оставка и на негово място дойде Луиджи Ди Биаджо, който ще изпълнява задълженията си до 20 май. Под негово ръководство "Скуадра Адзура" загуби.