София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Олимпик Марсилия напред след луд мач на "Велодром

В последната си атака тимът от Марсилия успя да отбележи чрез Сакай в опразнената врата за 5:2 и сложи точка на спора

6 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

 Олимпик Марсилия се класира на полуфиналите на Лига Европа след уникална драма пред 60 000 зрители на "Велодром" срещу германския РБ Лайпциг. Първата среща беше спечелена от германците с 1:0, но те отстъпиха с 2:5 във Франция и отпаднаха. Резултатът лъже, защото напрежението беше до последната секунда, която Олимпик Марсилия вкара за крайния резултат, възползвайки се от опразнената от стража на включилия се в атака страж на гостите.

Двубоят на “Велодром” започна с шок за домакините, след като гостите от Лайпциг откриха резултата още във втората минута. Наби Кейта намери Огюстен в наказателното поле, който я подаде към Брума и португалецът със силен удар я прати в мрежата на домакините. Отговорът на тима от Марсилия беше много бърз. В шестата минута гръцкият футболист Костас Митроглу успя да насочи топката във вратата на РБ Лайпциг след ъглов удар, като преди да влезе в мрежата тя рикошира в Щифан Илзанкер. Обратът стана факт три минути по-късно, когато Буна Сар направи вратаря Гулачи безпомощен. В 17-ата минута Димитри Пайе хвърли в екстаз трибуните с трети гол, но попадението му беше отменено поради нарушение в атака на Митроглу. Все пак Олимпик стигна до трети гол в 37-ата минута чрез Флориан Товен, който се разписа с глава след статично положение.В началото на втората част гостите по чудо не получиха четвърти гол във вратата си, но стражът Гулачи с две намеси опази мрежата си и запази шансовете на РБ Лайпциг.В 53-ата минута марсилци пропуснаха нов златен шанс чрез Костас Митроглу, който се пребори за топката в наказатеното поле и излезе очи в очи с вратаря на гостите, но ударът му беше слаб и неточен. В 55-ата минута защитата на тима от Марсилия се пропука след нахлуване на Набил Кейта, който премина през четирима и подаде с пета към Огюстен, който с удар с левия крак направи резултата 2:3 и приближи РБ Лайпциг към полуфиналите. Надеждите на гостите останаха живи само пет минути, тъй като в 60-ата минута капитанът на домакините Димитри Пайе нахлу в наказателното поле и с удар с десния крак прати топката в далечния ъгъл за 4:2. Този път обаче футболистите на Олимпик не намалиха темпото, а продължиха яростно да атакуват в търсене на нов гол, с който да решат мача окончателно в своя полза.В заключителните минути вратарят на Олимпик Марсилия Пеле направи невъзможно спасяване, след като отрази топката, която минаваше между краката му. Футболистите на РБ Лайпциг се хвърли със сетни сили в атака, като в нападение се включи дори и вратарят Гулачи, което изигра лоша шега. В последната си атака тимът от Марсилия успя да отбележи чрез Сакай в опразнената врата за 5:2 и сложи точка на спора.