петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Протестите в Атина: Сблъсъци с полицията, задържани и ранени

      Поне осем души са били ранени при сблъсъци между полицията и демонстранти в центъра на Атина, където се провежда протест срещу законопроекта на правителството, който би разрешил създаването на частни университети в Гърция, съобщи гръцката телевизия Скай. Съобщава се и за поне деветима задържани за безредиците.

      Законопроектът трябва да бъде гласуван в парламента днес.

      По данни на полицията в центъра на гръцката столица се намират около 17 хиляди демонстранти.

      В демонстрациите участват различни организации на студенти, преподаватели, ученици, синдикати и др.  Според протестиращите законопроектът на правителството ще комерсиализира висшето образование, ще засили социалните неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще намали финансирането им.

      Премиерът Кириакос Мицотакис защити инициативата на правителството си, като заяви, че законопроектът е „голяма и историческа стъпка“, която ще позволи голяма част от 40-те хиляди гръцки студенти, които сега се обучават в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще създаде възможност за привличане на чуждестранни студенти в Гърция и ще върне в страната учени, които в момента преподават в чуждестранни университети.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ