четвъртък, 19.09.24
20.8 C
София
24 C
Пловдив
17.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИСТОРИЧЕСКО: Клаудия Шейнбаум е първата жена президент на Мексико

      Клаудия Шейнбаум беше избрана за първата жена президент на Мексико, сочат предварителните официални резултати.

      Тя влезе в историята на страната, засегната от широко разпространено криминално и свързано с пола насилие. Шейнбаум е внучка на еврейски бежанци от България и Литва.

      Тълпи от поддръжници, развяващи знамена, пяха и танцуваха под звуците на мариачи на централния площад в Мексико сити, празнувайки победата на кандидата на управляващата партия.

      61-годишният бивш кмет на Мексико сити, учен по образование, спечели около 58-60% от гласовете, съобщи Националният избирателен институт след бързо преброяване.

      Това е с над 30 процентни пункта повече от нейната основна съперничка от опозицията Ксочитл Галвес и с около 50 процентни пункта повече от единствения кандидат мъж, дългогодишния центрист Хорхе Алварес Майнез.

      Избирателите се бяха стекли към избирателните секции в цялата латиноамериканска страна, въпреки спорадичното насилие в районите, тероризирани от ултрасилни наркокартели.

      Хиляди войници бяха разположени за защита на избирателите след особено кървавия изборен процес, в който бяха убити десетки местни политици.

      По-рано Шейнбаум приветства това, което нарече „исторически“ изборен ден.

      След като пусна бюлетината си, тя разкри, че не е гласувала за себе си, а за 93-годишната ветеранка на левицата Ифигения Мартинес в знак на признание за нейната борба.

      „Да живее демокрацията!“ заяви Шейнбаум.

      След затварянето на избирателните секции Галвес призова последователите си да следят внимателно преброяването на гласовете.

      „Състезаваме се срещу авторитаризма и властта, а те са способни на всичко“, заяви 61-годишната сенаторка и бизнесдама от коренното население.

      „Няма да ви разочаровам“, обеща Клаудия Шейнбаум.

      „Ще стана първата жена президент на Мексико“, добави тя пред своите поддръжници, като обяви, че нейната партия, Движението за национално обновление (Морена), е спечелила „квалифицирано мнозинство“ в Конгреса.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ