понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Обявиха Мадуро за победител: САЩ обвини Венецуела в изборни манипулации

      Николас Мадуро е новият стар президент на Венецуела

      Николас Мадуро е новият стар президент на Венецуела. Това обяви Избирателната комисия в Каракас. Новината е изненадваща, тъй като множество социологически проучвания даваха преднина на кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес. Според венецуелската избирателна комисия Мадуро получава 51% от гласовете, а Гонсалес – 44%. Съвсем различен резултат показва реномираната американска фирма Edison Research, която правеше национален екзит пол – Гонсалес печели с 65%, а Мадуро получава само 31%. Затова и опозицията заговори за фалшифициране на резултатите от изборите.

      Снимка БГНЕС

      Контролираната от Мадуро държвна телевизия даде солиден аргумент в това отношение, като се престара в „наместването“ на процентите на изборите и даде сбор от процентите на всички кандидати от 109.2%.

      В социалните мрежи се появи и видео как маскирани и въоръжени мъже вземат урните с бюлетините под виковете на възмутени граждани.

      Правителството на американския президент Джо Байдън обвини Венецуела в изборни манипулации и репресии. Според Вашингтон изявлението на Каракас, че президентът Николас Мадуро е спечелил трети мандат, е лишено от „всякаква достоверност“, предаде Ройтерс.

      Лидерът на венецуелската опозиция Мария Корина Мачадо заяви снощи, че разполага с резултати от гласуването в около 73,2 % от избирателните секции от проведените в неделя президентски избори във Венецуела, предаде Ройтерс.

      Според Мачадо това позволява да докаже, че резултатите от вота по нейните думи ѝ дават победа.

      Междувременно един от шестимата помощници на опозицията, живеещи в посолството на Аржентина, откакто бяха издадени заповеди за ареста им, съобщи в социалните медии, че венецуелските сили за сигурност се опитват да влязат в сградата.

      Снимка БГНЕС

      Представители на Белия дом заявиха, че изявлението на Каракас, че президентът Николас Мадуро е спечелил трети мандат, е лишено от „всякаква достоверност“.

      Представители на правителството на американския президент, които разговаряха с репортери при условие за анонимност, не обявиха нови наказателни мерки, но оставиха вратата отворена за налагането на допълнителни санкции.

      Николас Мадуро спечели изборите във Венецуела при съмнителни резултати. Множество социологически проучвания даваха преднина на кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ