Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Инфлацията в България ще продължи да се забавя, но и ръстът на икономиката ще е по-нисък

          Световната икономика ще отбележи ръст от 3,2% тази и следващата година

          Инфлацията ще продължи да се забавя в България, но и икономическият растеж ще е по-нисък от прогнозите през лятото, става ясно от актуализираните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) в рамките на годишните срещи със Световната банка. Като цяло световната икономика ще отбележи ръст от 3,2% тази и следващата година. Ръстът за догодина е ревизиран надолу. 

          Българската икономика ще нарасне с 2,3 на сто през настоящата година, а догодина с 2,5 %. Прогнозите за растежа на БВП са коригирани надолу спрямо априлския доклад, когато фондът очакваше експанзия от 2,7% през тази и през следващата година. Инфлацията ще продължи да се забавя, прогнозират от Международния валутен фонд – от 2,8% през тази до 2,6% през 2025 г. МВФ очаква нивото на безработица в нашата страна също да отбележи леко намаление – от 4,4% през миналата година до 4,3% през тази и до 4,2% през следващата година.

          Леко занижени, макар и с 0,1 процентен пункт, са и тазгодишните прогнози за брутния вътрешен продукт в еврозоната. Докато през лятото от Международния валутен фонд очакваха растеж от 0,9%, сега прогнозата е за 0,8%. За догодина също има ревизия надолу – от 1,5% през юли, сега от Фонда предвиждат 1,2% растеж на валутния съюз, като най-голямата икономика в него – тази на Германия, ще стагнира.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions