Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          Над 3000 от членовете на СИК в област Благоевград са сменени

          Някои от секциите работят в намален състав, партиите не посочили членове за замяна

          Повече от 3000 от членовете на секционни избирателни комисии (СИК) в област Благоевград са сменени, каза на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Мартин Бусаров, цитиран от БТА. „Крайно сме разочаровани от това, че повече от 70 членове – председатели и секретари на СИК не се явиха в началото на изборния ден в цялата област Благоевград, като около 45 са само неявилите се членове в община Благоевград“, поясни председателят на РИК. Той каза, че това е наложило да се търсят резервни членове, за да се осигури нормално начало на изборния ден. Въпреки това някои от секциите работят в намален състав, тъй като партиите не са посочили членове за замяна. „За съжаление крайно несериозно подходиха партиите към тяхното задължение да осигурят състава на СИК“, добави Мартин Бусаров. Той се надява смените в състава на секционните избирателни комисии да не доведат до грешки в избирателните протоколи, но най-вероятно по думите му ще се наложи удължаване на времето за приемане на протоколи. 

          До момента в РИК са регистрирани 12 жалби и сигнали. Част от тях касаят твърдения за нарушение на изборните правила относно агитация с участие на деца. Друга част от тях са свързани с нецензурно поведение на член на СИК в община Сандански, който се е държал грубо с избиратели и със своите колеги. Предстои Районната избирателна комисия да се произнесе по жалбите.  

          В област Благоевград е подаден сигнал за проблем с 30 машини в различни секционни избирателни комисии. Проблемът навсякъде е един-машината не разпечатва бюлетина за машинното гласуване или ако такава се разпечати, не е бюлетина, а разписка с номера на секцията, поясниха от РИК. Оттам увериха, че се поддържа постоянна връзка с всяка една от секциите и допълниха, че избирателите са спокойни и когато има проблем с машините те получават хартиена бюлетина за гласуване и упражняват своя вот на хартия. „На никой не е отказано и никой не е лишен от правото си на глас“, казаха още на пресконференцията на РИК-Благоевград. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions