четвъртък, 19.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ноам Чомски се възстановява в бразилска болница след масивен инсулт

      Известният лингвист и философ Ноам Чомски получи инсулт през юни миналата година и се възстановява в болница в родната страна на съпругата си – Бразилия.

      Отсъствието на Чомски от публичното пространство през изминалите месеци подхрани спекулациите за здравословното му състояние.

      Бразилският вестник „Фолха де Сао Пауло“ съобщи, че 95-годишният американски публичен интелектуалец не е коментирал продължаващата война в Газа, въпреки молбите на негови поддръжници и пресата, тъй като миналата година е получил „масивен инсулт“ в САЩ. „Затруднен е да говори, а дясната страна на тялото му е обездвижена“, се казва в статията.

      След като американските лекари заявили, че не може да се направи повече, съпругата на Чомски Валерия решила да го отведе със самолет в Сао Пауло, където двойката живее от 2015 г., за да получи специализирано лечение. Чомски е бил приет в интензивно отделение и ежедневно е посещаван от невролог, логопед и пулмолог. „Състоянието му се е подобрило значително“, допълва вестникът.

      Чомски, който е гласовит критик на войната, вдига лявата си ръка „в жест на оплакване от гняв“, когато вижда в новините кадри от войната в Газа, съобщава още „Фолха де Сао Пауло“-

      Предвид напредъка във възстановяването на Чомски, Университетът в Сао Пауло обмисля да го назначи за временен професор по лингвистика и политически науки. Валерия Чомски вместо това обмисля да се премести със съпруга си в апартамент близо до плажа в Рио де Жанейро, защото е чела, че за прекаралите инсулт е полезно да живеят в слънчев град.

      Ноам Чомски, един от най-цитираните живи учени, е известен с трансформиращите си теории в лингвистиката, както и с политическата си активност и критиките си към външната политика на САЩ, капитализма и средствата за масова информация. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ