Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Великобритания ще използва изкуствен интелект за предвиждане на сериозни сърдечни заболявания

          Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания ще изпробва „свръхчовешки“ модел с изкуствен интелект (ИИ), който предвижда риска от заболяване и ранна смърт при пациентите.

          Предвижда се технологията да бъде изпробвана в болниците на НЗС през следващата година и се очаква до 5 години да се използва в цялата здравна система. Тя използва показанията на често срещан и евтин сърдечен тест, за да предупреждава лекарите за пациенти, които могат да се възползват от допълнителни изследвания или лечение, съобщи Mirror.

          От средата на 2025 г. изпитанията ще се провеждат в Imperial College Healthcare NHS Trust и Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust, а други болници ще бъдат потвърдени. Програмата с ИИ, известна като AI-ECG risk estimation или Aire, е разработена за разчитане на резултатите от електрокардиографските (ЕКГ) тестове, които записват електрическата активност на сърцето и се правят на пациенти, за които има съмнение, че имат сърдечни проблеми.

          След това той използва тези записи, за да открие проблеми в структурата на сърцето, които лекарите не биха могли да видят. Д-р Арунашис Сау, клиничен изследовател от Британската фондация за сърдечни заболявания (БФСЗ) в Националния институт за сърцето и белия дроб към Имперския колеж в Лондон и кардиологичен регистратор в Imperial College Healthcare NHS Trust, заяви, че целта на Aire не е да се разработи нещо, което да замени лекарите, а да се създаде нещо „свръхчовешко“.

          „Целта е да се опитаме да използваме ЕКГ като начин за идентифициране на хора с по-висок риск, които може би ще се възползват от други тестове, които биха ни казали повече за това какво се случва“, каза Сау.

          „ЕКГ е много често срещан и много евтин тест, но той може да се използва за насочване на по-подробни изследвания, които биха могли да променят начина, по който управляваме пациентите, и потенциално да намалят риска да се случи нещо лошо. Едно от ключовите разграничения е, че целта тук е била да се направи нещо, което е свръхчовешко – така че не да се замени или ускори нещо, което може да направи лекар, а да се направи нещо, което лекарят не може да направи от гледането на сърдечните трасета“, добави той.

          Запитан какви болести могат да бъдат хванати рано, д-р Сау каза:

          „Например можем да установим, че помпената функция на сърцето не работи много добре… сърдечна недостатъчност. Когато сърдечната помпа не работи толкова добре, колкото е нормално. Бихме могли да я уловим рано, да въведем лечение, за което знаем, че е много добро за това състояние, за да предотвратим приемането на хора в болница. Знаем, че ранното започване на тези лечения може да бъде много полезно за продължителността на живота на пациентите“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions