София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Европейският съюз ускорява обсъждането за таван на цените на руския петрол

След обявената частична мобилизация от Кремъл

28 сИкономика 242 Николай Парашкевов

Страните от Европейския съюз ускориха обсъждането на планове за въвеждане на таван на цените за доставките на петрол от Русия, като се стремят да постигнат споразумение през следващите седмици, съобщава "Bloomberg", позовавайки се на информирани източници, цитиран от "Интерфакс".

Процесът беше ускорен след обявяването на мобилизация в Русия.

Според събеседниците на агенцията въвеждането на максимална цена за закупуване на руски петрол може да бъде включено в нов пакет от санкции.

В същото време няма гаранция, че усилията на Европейската комисия и редица държави да ограничат цените на доставките на руското гориво ще успеят, казват източниците.

По-конкретно, налагането на санкции изисква единодушното одобрение на всички страни-членки на ЕС, а това може да се превърне в проблем, тъй като „европейските страни имат различни енергийни нужди“.

Европейският съюз все още не е съгласувал важни подробности, включително конкретна максимална цена за петрола и как таванът на цените ще се вписва в обявеното по-рано ембарго върху вноса на руски петрол в ЕС и забраната за транспортни услуги на гориво, казаха източници на "Bloomberg".

Представители на страните от Европейския съюз ще се срещнат, за да обсъдят нови санкции следващия уикенд.

Новият пакет от от рестрикции може да включва и допълнителни ограничителни мерки срещу физически лица, както и търговията с технологии и луксозни стоки, казаха източниците.

Европейските политици се стремят да постигнат предварително споразумение за тавана на цените на петрола преди неформалната среща на лидерите на ЕС, която ще се състои в Прага на 6 октомври, посочват събеседници на "Bloomberg".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!