София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Избори в Босна и Херцеговина

Общо 3,3 млн. избиратели отиват към урните

19 сИзбори 1009

Гражданите на Босна и Херцеговина се отправят към урните в неделя, за да изберат законодатели на ниво на местно, областно и национално ниво, както и тримата членове на Президентския съвет. Повече от 5900 избирателни урни в цялата страна се отварят в 7 часа сутринта местно време като избирателните секции приемат гласоподаватели в продължение на 12 часа, според Централната избирателна комисия, с 60 000 наблюдатели, дежурни в деня на изборите.

Очаква се около 3,3 милиона души да гласуват за членове на парламента в двете области на страната – Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска – както и 10 кантона във Федерация Босна и Херцеговина. Гласоподавателите също така избират представители в националния парламент, президентския съвет и националния парламент. Политическата структура на Босна и Херцеговина често е определяна като една от най-сложните в света.