София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, в което да има мир

"Бъдещето на Ивицата е много неясно и по скоро бунтовническо настроено"

1 месецПолитика 5 Антония Лазарова

По-вероятно е Израел да спре военните действия в момента и да позволи частична помощ. Помощта, която те получават от САЩ, започва видимо да намалява.  Това обясни пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

"Виждате по какъв начин започва да се оказва натиск към Украйна и европейските страни да намерят решение на войната. Същото се вижда и във войната, която води Израел с "Хамас" в Газа. В предварителните избори за обявяване на кандидатурата на президента Байдън за следващ мандат, той загуби няколко щата само заради това, че продължава своята политика да подкрепя Израел безрезервно. Видя се веднага, че те смениха тона и започнаха да оказват натиск върху Израел, който става все по-силен".

Според Керемедчиев в момента "Хамас" е в по-изгодна позиция. Те свършиха това, което бяха заложили като план, и показаха на целия свят, че Израел може да бъде наранен и ударен, коментира той. 

"Ако се стигне до 6-седмично примирие, и двете страни ще се прегрупират", каза още бившият заместник външен министър. Според него за "Хамас" това примирие е много важно, защото ще могат да вземат "глътка въздух".

Керемедчиев прогнозира, че след това битката ще се възобнови, но е важно как ще действа Египет. Според него напрежението ще ескалира веднага, след като примирието свърши.

"За съжаление, няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано. Нейната територия остава абсолютно неясна. Бъдещето на Ивицата Газа е много неясно и по скоро бунтовническо настроено", каза още събеседникът на БНР.