София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Правозащитници от Беларус, Русия и Украйна с Нобелова награда за мир

Наградата може да се разглежда като упрек към управляващите на Русия и Беларус

1 мОбщество 232 Кристияна Стефанова

Трио източноевропейски правозащитници от три съседни страни получиха тазгодишната Нобелова награда за мир.

Алес Бяляцки - правозащитник от Беларус - взе наградата заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинската правозащитна организация Център за граждански свободи, беше обявено в Осло в петък.

Наградата може да се разглежда като упрек към управляващите на Русия и Беларус, тъй като тримата са свързани с борбата с политическите репресии в собствените им страни, както и с войната в Украйна.

Берит Рейс-Андерсен, председател на Норвежкия Нобелов комитет, похвали всички победители за важността на „правото да се критикува властта и да се защитават основните права на гражданите“.

Получателите също бяха похвалени за усилията им да документират „военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!